tisdag 24 januari 2012

Tankar som tankar?

Skolutveckling. Först kan man tycka att det låter jobbigt. Kanske lite tråkigt. Vad är nyttan liksom. Men så kommer det en massa nytt. Ny läroplan, ny skollag, nytt arbetslag...

Detta läsåret innebär därför ovanligt mycket fortbildning:

På skolnivå har vi Bortom Horisonten, som handlar om att lyfta blicken och testa det nya med datorn som verktyg/hjälpmedel i undervisningen.

I arbetslaget har vi STEPS, strategiskt entreprenörskap i skolan, där vi i arbetslaget pratar ihop oss och förbereder oss på att ta emot ett gäng sjuor efter sommaren.

På individuell nivå har jag dessutom fått möjligheten att åka på BETT-mässan i London. Där var jag på olika föreläsningar, mässbesök och ett besök på en skola. Alla intryck från den resan kokar ihop till att det är dags att släppa sargen. Våga prova!


På Honywood Community Science School hade de infört 1-1 med iPads. Inte för att utveckla undervisningen utan för att förbättra inlärningen. De jobbade aktivt med att få eleverna medvetna om att för att vara en lyckad "inlärare" krävs ansträngning, våghalsighet och uthållighet. De hade också arbetat fram ett antal nyckelkompetenser, analysförmåga, kreativitet, hälsoinsikt m.fl. De jobbade också, som vi, med formativ bedömning. De hade längre arbetspass, tre pass à 100 minuter varje dag. För att öka samarbetsförmågan var det olika grupper varje pass. Lite grann som man kan tänka sig att använda basgrupper hos oss?

Ewan McIntosh var en skolutvecklare från Skottland (ljuvlig dialekt!) som hade en infotainment-föreläsning där han på ett mycket underhållande sätt pratade om hur man får ett mervärde, umami, i undervisningen. Han pratade också om "Teach less, learn more". Om du är trött efter en dag på jobbet har det nog varit mer utlärning än inlärning, tyckte han.

Så. Jag är inne i en rejäl utvecklingsfas nu. Omdefinierar kunskap och arbetssätt. Ofta ägnar jag ganska mycket tid åt att fundera och klura, så jag kan ha en ganska lång startsträcka. Men nu börjar jag komma igång!

Jag har elever som testar Google Docs. De arbetar med ett projekt om Irland, och genom att använda Google Docs kan de skriva i samma dokument samtidigt men på olika platser. Jag som lärare kan se vem som har skrivit vad. En annan fördel är att de inte är beroende av att den andra är på plats i skolan. Hur många gånger har man inte hört att det är den som är sjuk som har allt material!?

Jag har startat en egen blogg för att lära mig hur det funkar. För en svensklärare måste ju en blogg vara ett ultimat verktyg! Elever kan lägga in sina alster och få kommentarer av andra, kända eller okända. Snacka om verklighetsanknytning och möjligheter att träna på respekt och att kritisera konstruktivt!

Jag har också skapat konton på Twitter och Skype, och jag tänker att jag faktiskt ska vara inloggad på mitt lärarkonto på Facebook på lektionerna. En del elever tycker att det är lättare att skriva en fundering än att uttala den, så det är ett sätt att öka tillgängligheten.

Så, det händer saker i skolvärlden, i skolsverige och på Stenungskolan. Resan till London var den knuff jag behövde för att släppa taget om sargen. Jag hoppas vi kan hjälpas åt så att andra också släpper taget lite.

tisdag 17 januari 2012

Vilken härlig fortbildningsresa till London! Givande föreläsningar, ett mycket intressant studiebesök på en engelsk skola, en enorm mässa med hundratals montrar fulla med den senaste tekniken, många möten med engagerade pedagoger, och så sol och vårväder som grädde på moset. Man bara njöt! Otroligt inspirerande, jag vill så gärna dela med mig!

Det var framförallt några saker jag fick med mig som jag kände gav mig LUST, äntligen, att VILJA lära mig använda tekniken som ett pedagogiskt redskap. Bara det...!
För det första ska vi inse att det gamla sättet att undervisa är historia. Nu gäller det att skolan blir en del av framtiden, redan idag! Vi måste ersätta en del av det vi gör med nya grepp, vi kan inte göra både och. Det tar för mycket tid och blir för arbetsamt för både elever och lärare.
För det andra måste vi hjälpa varandra att komma igång. Storföreläsningar om olika dataprogram blir ofta för opersonliga, och man vågar inte fråga tillräckligt mycket för att känna sig säker nog att arbeta på egen hand med det sedan. Vi är många som har enkla små tips att dela med oss av, och det skulle vi kunna göra inom arbetslaget, och testa på våra lektioner redan samma vecka för att sedan utvärdera.
För det tredje måste vi våga vända oss till en större publik, och våga ge våra elever det ansvaret. Det är inte speciellt inspirerande att skriva en lång uppsats som bara läraren ska läsa. Säg åt eleverna att det de producerar kommer att visas på föräldramötet, eller användas i undervisningen av elever i en lägre årskurs eller liknande, så ger deras ansträngningar ett verkligt resultat.
Sist, men inte minst, vi måste samarbeta mer mellan ämnena. Om vi inte kan hitta uppgifter som täcker mål från flera kursplaner samtidigt kommer vi aldrig att ha tillräckligt med tid för någonting. Gnäll löser sällan problem.
Så, då sätter vi igång! :-)

söndag 15 januari 2012

En tredje dimension

Förra året på BETT började man prata mycket om 3D-projektorer. Vi fick lyssna på en skola som ingick i ett projekt där man använde projektorerna och 3D-glasögon i klassrummet för att levla upp lärandet en nivå.

Nu börjar det komma stort, flera leverantörer men också 3D-filmer om olika vetenskapliga fenomen. Genom att få se hur andningsapparaten fungerar eller ögats funktion i 3D, kunde man få en helt annan förståelse för och kunskap kring dessa funktioner. Filmen är en 3D-film och glasögonen krävs för att du ska se djupet. Men kolla ändå in filmen och få en liten inblick i hur framtidens filmer och lärande kan se ut. En framtid som dessutom redan är här. Då borde man väl kalla det nutid, eller vad tycker du?


Maria Abrahamsson
Rektor Stenungskolan

Happy, safe and learning

Under torsdag eftermiddag var vi på besök på The Flitch Green Academy, en skola utanför London för elever i åldrarna 4-11 år. Skolans ledord och kärnvärden var "Happy, safe and learning", vilket var precis vad man kände när man var på skolan. Man arbetade med känslor som ett tema och allt det arbete man gjorde involverade på det ena eller andra sättet att beskriva känslor.
De yngsta eleverna jämförde livsstilar i tre olika länder och använde alla typer av verktyg för det, dator, iPad, lera, kastanjetter, mat, dans etc. Allt på en och samma gång i olika delar av rummet.


I någon klass ritade man hur känslor skulle kunna låta, för att sedan sätta ihop en musikslinga i Garage Band där de olika looparna reprsesenterade olika känslor.





I en annan klass gjorde cocktails utifrån temat "Vän eller fiende". Hur skulle man med smaker beskriva en vän? Gruppen skulle beskriva smakerna, prova sig fram till ett bra cocktailrecept och sedan göra en kort reklamjingel för sitt recept.

Man skapade E-böcker i iPaden, där de yngre eleverna (5-6 år) tillsammans två och två skrev fantastiskt insiktsfulla texter om vänskap och mobbing. De använde begreppet "nätverk" för att beskriva kompiskretsen och svårigheterna man ibland hamnar i när ens nätverk förändras.

Eleverna hade alldeles innan vi kom satt upp "Alice i Underlandet", som teater. Kolla in deras härliga reklamfilm i bloggen inför premiären.

Oavsett var man var på skolan, slogs jag av med vilken enkelhet eleverna använde sig av tekniken. Den fanns där, precis som alla andra kreativa verktyg som fanns runt om dem. Oavsett om de var fyra eller elva år, använde de sig av Garage Band, iMovie, olika ritverktyg, Pages på en iPod, iPad eller en dator. Det fanns en lätthet som var befriande. Samtidigt som tekniken bara var ett medel för det lärande som eleverna skulle nå.

Maria Abrahamsson
Rektor Stenungskolan

onsdag 11 januari 2012

Ett myller av människor, teknik och idéer!

På plats på BETT i London, detta myller av allt! Vi har åkt fyra personer från Stenungskolan för att samla inspiration, omvärldsbevaka och utbildas under några dagar. Under den här veckan i London samlas allt som har med skola, utveckling och teknik att göra i en härlig mix. Man kan utforska program, tekniska prylar eller lösningar för alla möjliga lärandesituationer i skolan. 

Om jag på något sätt ska börja med en övergripande tanke, så handlar allt mer om 1-1 (Varsin hos oss). Det som förut var enstaka program ingår nu på ett eller annat sätt i ett 1-1tänk, där arbetet smidigt delas mellan elever och lärare. Kul utveckling!

Förutom själva mässan här, pågår fullt med seminarier, föreläsningar och nätverkande. Allt för att vi ska vässa oss ännu mer och bli ännu duktigare på att hjälpa våra elever att lyckas!

Maria Abrahamsson
Rektor Stenungskolan

måndag 9 januari 2012

Bloggtest från iPaden

Ett år sedan förra blogginlägget, det är lääänge sedan! Nu åker vi till BETT, ett gäng lärare och jag. Några blogginlägg borde det bli...

Maria Abrahamsson
Rektor Stenungskolan